• Aktualności

  • Standardy Ochrony Małoletnich

  • Szkolenia uczniów

  • Historia, Działalność

  • Skład Zarządu

  • Członkowie

  • Dokumenty do pobrania

  • Kontakt


  • Szkolenia uczniów

    W zakładach rzemieślniczych zrzeszonych w cechu szkolą się obecnie uczniowie w branżach:
    • cukiernik,
    • kucharz,
    • piekarz,
    • sprzedawca.
    Warunki jakie musi spełnić kandydat na ucznia to:
    • ukończone 15 lat (a nie przekroczył 18 lat) i ukończona szkoła podstawowa,
    • odpowiedni stan zdrowia.
    Czas nauki wynosi:
    • w zawodzie piekarz, cukiernik - 3 lata,
    • w zawodzie kucharz - 3 lata,
    • w zawodzie sprzedwca - 3 lata.
    Umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego zawierana jest w Cechu, w obecności rodzica ucznia i mistrza szkolącego. Uczeń zdobywa kwalifikacje praktyczne w zakładzie rzemieślniczym, a teoretyczne:
    • w zasadniczej szkole zawodowej
    • na kursach organizowanych przez Izbę Rzemieślniczą
    W okresie nauki uczeń pobiera wynagrodzenie zgodnie z aktualnie obowiazującymi przepisami. Nauka zawodu kończy się egzaminem czeladniczym.

    Po zdaniu egzaminiu czeladnik może:
    • podjąć pracę w zakładzie rzemieślniczym lub innym zakładzie pracy
    • stworzyć własny zakład pracy
    • kontynuować naukę w technikum, jeżeli przedtem ukończył szkołę zawodową

    Po przepracowaniu 3 lat w zawodzie można przystapić do egzaminu mistrzowskiego przed komisją Izby Rzemieślniczej. Rzemieślnik po zdaniu egzaminu mistrzowskiego i ukończeniu kursu pedagogicznego może szkolić uczniów. Świadectwa czeladnicze i dyplomy mistrzowskie honorowane są poza granicami kraju, zwłaszcza w krajach Unii Europejskiej.


    © Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników, Wrocław 2024.
    Wszelkie prawa zastrzeżone.
    Projekt i wykonanie: vmobile.pl/web/