|
|
|
|
Szkolenia uczniów
W zakładach rzemieślniczych zrzeszonych w cechu szkolą się obecnie uczniowie w branżach:
- cukiernik,
- kucharz,
- piekarz,
- sprzedawca.
Warunki jakie musi spełnić kandydat na ucznia to:
- ukończone 15 lat (a nie przekroczył 18 lat) i ukończona szkoła podstawowa,
- odpowiedni stan zdrowia.
|
|
|
Czas nauki wynosi:
- w zawodzie piekarz, cukiernik - 3 lata,
- w zawodzie kucharz - 3 lata,
- w zawodzie sprzedwca - 3 lata.
Umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego zawierana jest w Cechu, w obecności rodzica ucznia i mistrza szkolącego. Uczeń zdobywa kwalifikacje praktyczne w zakładzie rzemieślniczym, a teoretyczne:
- w zasadniczej szkole zawodowej
- na kursach organizowanych przez Izbę Rzemieślniczą
W okresie nauki uczeń pobiera wynagrodzenie zgodnie z aktualnie obowiazującymi przepisami. Nauka zawodu kończy się egzaminem czeladniczym.
Po zdaniu egzaminiu czeladnik może:
- podjąć pracę w zakładzie rzemieślniczym lub innym zakładzie pracy
- stworzyć własny zakład pracy
- kontynuować naukę w technikum, jeżeli przedtem ukończył szkołę zawodową
Po przepracowaniu 3 lat w zawodzie można przystapić do egzaminu mistrzowskiego przed komisją Izby Rzemieślniczej. Rzemieślnik po zdaniu egzaminu mistrzowskiego i ukończeniu kursu pedagogicznego może szkolić uczniów. Świadectwa czeladnicze i dyplomy mistrzowskie honorowane są poza granicami kraju, zwłaszcza w krajach Unii Europejskiej.
|
|
© Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników, Wrocław 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. Projekt i wykonanie: vmobile.pl/web/
|